Totuuden ja toivon tuoja - Tarinoita ja elämää rintasyövän kanssa
164
post-template-default,single,single-post,postid-164,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Totuuden ja toivon tuoja

Ei ole yhdentekevää, miten hoitava lääkäri kertoo rintasyövän uusineen. Tämä hetki painuu potilaan mielen syövereihin, ja sitä käydään läpi uudestaan punniten jokaista lääkäriltä kuultua sanaa. 

Jotta hetkestä saisi kaikkein eniten irti, suosittelee onkologian erikoislääkäri Minna Tanner Tampereen yliopistosairaalan syöpätautien klinikalta, että mukaan lääkärikäynneille otettaisiin läheinen tai muu tukihenkilö, joka ajaa potilaan korvien virkaa.

”On luonnollista, että osa asioista menee omien korvien ohi. Se on ihmispsyyken suojamekanismi ikäville asioille. Toisaalta tietoa tulee kerralla niin paljon, että kotona on hyvä yhdessä keskustella siitä, mikä on tilanne ja miten tästä mennään eteenpäin. Läheinen tai tukihenkilö voi myös olla läsnä ja henkisenä tukena, kun asiasta kerrotaan kotiväelle. Joskus uutiset ovat hyviä, ja niitäkin on hyvä jakaa läheisten kesken.”

Rehellisyys hoidon punainen lanka

”Tärkeää on antaa potilaalle rehellistä tietoa sairauden uudesta luonteesta. Rintasyövän leviäminen ei nykyään automaattisesti tarkoita, että peli on menetetty. Hoidot ovat kehittyneet, ja monia potilaita voidaan hoitaa vielä vuosia tästäkin hetkestä eteenpäin. Teemme jokaiselle potilaalle hoitosuunnitelman, jonka käymme läpi yhdessä, ja kotiin viemisiksi annamme kirjallisten hoito-ohjeiden lisäksi toivoa, että vielä tässä porskutetaan. Potilaat pärjäävät usein vielä pitkän aikaa hyvävointisina.”

Syöpäklinikoilla hoitavalla lääkärillä on työparina kokenut hoitaja. Lääketieteelliset asiat keskustellaan lääkärin kanssa, ja hoitajan kanssa tilannetta voi käydä läpi lääkärikäynnin jälkeen. Hoitajalta potilas saa konkreettisia tietoja, miten hoidot etenevät ja miten niihin valmistutaan. Lisäksi he antavat vinkkejä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi – sekin on tärkeää, jotta hoidot onnistuvat parhaalla mahdollisella tavalla.

Hoitovaihtoehdot

Syöpähoitojen tavoite on, että potilaan elämänlaatu olisi mahdollisimman pitkään hyvä.

”Huonoa vointia on luvassa vain tilapäisesti. Kyse on pitkäaikaissairaudesta, jota hoidetaan niin pitkään kuin hoidot tehoavat ja potilaan kunto sallii”, Minna Tanner sanoo.

Rintasyövän hoidossa on menty aimo askeleita eteenpäin viime vuosina, ja lääkehoidon mahdollisuudet levinneen taudin hoidossa ovat pääpiirteissään seuraavat:

  • Solunsalpaajat eli sytostaatit ovat niin sanottuja universaalilääkkeitä kaikille potilaille riippumatta kasvaimen tyypistä.
  • HER 2 -täsmälääkkeet on kehitetty HER 2 -positiiviseen rintasyöpään. Niiden ansiosta tällaista tautia sairastavien potilaiden ennuste on parantunut merkittävästi.
  • Hormonaaliset hoidot on tarkoitettu hormoniriippuvaisen syövän hoitoon, ja niitä käytetään joko yksinään tai jatketaan solunsalpaajahoitojen päätyttyä.
  • Luulääkkeillä estetään luustoetäpesäkkeitä tuhoamasta luustoa. Näitä käytetään myös osteoporoosilääkkeinä.

Sädehoitoa annetaan potilaille ensisijaisesti oireenmukaisena esimerkiksi kipua lievittämään. Sädetyksellä saadaan nopea apu kohdistetusti, mikäli etäpesäke painaa luustoa tai hermoa. Sädehoitolaitteet ovat nykyaikaisia ja Suomessa maailman huippuluokkaa.

Leikkauksesta voi olla apua, jos potilaalla on etäpesäke esimerkiksi aivoissa tai maksassa. Uutta hoitotekniikkaa edustaa radioablaatio, jolla voidaan muun muassa tuhota maksassa oleva etäpesäke.

Tutkimukset tuovat uutta tietoa ja toivoa

”Rintasyövän hoito kehittyy kaikilla hoidon osa-alueilla, ja olemme onnekkaita saadessamme kansainvälisiä hoitotutkimuksia Suomeen. Näin pääsemme eturivissä testaamaan uusia kehitteillä olevia hoitomuotoja, ja saamme arvokasta kokemusta siitä, mikä hoito sopii kullekin potilaalle”, Minna Tanner summaa rintasyövän kehitystä ja tulevaisuuden näkymiä. Myös suomalaisilla rintasyöpäpotilailla on mahdollisuus päästä mukaan hoitotutkimuksiin.

”Potilaalle on mahdollista antaa useampia hoitolinjoja. Jos tauti on reagoinut edellisiin hoitoihin, voidaan useimmiten kokeilla uutta hoitoa, sillä vaihtoehtoja on nykyään riittävästi. Uusilla hoidoilla pystytään yleensä parantamaan potilaan ennustetta entisestään, mikä antaa toivoa meille kaikille.”

Tukihoidoistakin apua

Muita hoitoja täydentäviä hoitoja eli niin sanottuja tukihoitoja annetaan potilaalle aina, kun niille on tarvetta. Jos potilas kärsii jatkuvasta unettomuudesta, saa ja kannattaa ottaa unilääkettä. Jos mieli on maassa, on hyvä tukeutua mielialalääkkeisiin. Pirteänä jaksaa elää sairauden kanssa yhteiseloa pidempään.

”Luontaistuotteille ja -valmisteille sen sijaan kaikille ehdoton ei, sillä niiden vaikutuksia ei tunneta”, Minna Tanner sanoo.

Ne voivat huonoimmassa tapauksessa viedä syöpälääkkeiltä tehon, jolloin koko hoitosuunnitelma saattaa mennä väärille raiteille. Kun aktiivihoidot ovat loppuneet, voi lääkärin kanssa käydä keskustelua siitä, sopiiko joku luontaishoito otettavaksi samaan aikaan palliatiivisen ja tukihoitojen kanssa.

Kaikkia oireita hoidetaan

Palliatiivinen hoito eli oireenmukainen hoito jatkuu, vaikka aktiivihoito jouduttaisiinkin lopettamaan esimerkiksi potilaan kunnon tai hoidon vaikeiden sivuvaikutusten vuoksi. Myös palliatiivisella hoidolla on osoitettu olevan ennustetta parantava vaikutus, esimerkiksi kortisonilla on hoidettu onnistuneesti aivoetäpesäkkeitä. Hoito suunnitellaan ja toteutetaan palliatiivisen hoidon poliklinikalla, joka vastaa potilaan hoidosta loppuun asti. Täällä järjestetään myös saattohoito, joka usein tapahtuu hoitokodissa. Potilaan ei tarvitse olla huolissaan loppuvaiheen hoidoista tai pelätä kipuja, sillä saattohoidossa potilaalle annetaan paras mahdollinen hoito hänen kuntonsa huomioiden.