Syö hyvin, jaksat paremmin - Tarinoita ja elämää rintasyövän kanssa
198
post-template-default,single,single-post,postid-198,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Syö hyvin, jaksat paremmin

Riittävä ja monipuolinen ravinto on osa syövän hoitoa. Yhtä lailla tärkeää on myös liikunta, läheisten ja ystävien seura, riittävä lepo ja aktiivinen ote elämään.

Hyvä ravitsemus voi osaltaan vaikuttaa siihen, että sairastunut voi pysyä toimintakykyisenä ja voida hyvin syövästä huolimatta.

Tärkeintä on hyvä ravitsemustila

Syöpäpotilaan on tärkeää ylläpitää hyvää ravitsemustilaa. Se tarkoittaa, että paino ei juuri saisi laskea, ja ravinnosta tulisi saada riittävästi energiaa ja kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Tällöin elimistö kestää sitä kuormittavat hoidot paremmin.

Syöpäpotilaan energiantarve on toisinaan lisääntynyt sairauden vuoksi. Myös leikkauksesta toipumiseen, haavojen paranemiseen ja kudosten uusiutumiseen tarvitaan tavallista enemmän energiaa ja ravintoaineita.

”Kun ravitsemustila pysyy hyvänä, on mahdollista säilyttää toimintakyky ja hyvä elämänlaatu mahdollisimman pitkään. Hyvä ravitsemustila myös mahdollistaa hoitojen antamisen”, kertoo ravitsemusterapeutti Pia Nikander Husin Syöpätautien klinikalta.

syo-hyvin-jaksat-paremmin

Normaalipainossa kannattaa pysyä

Normaalipaino on optimitila jaksamisen näkökulmasta, joten painoa kannattaa seurata ja pyrkiä ehkäisemään sen raju lasku tai nousu.

Joitakin potilaita hoidot ja elämäntilanteen muutos lihottavat. Esimerkiksi kortisonilääkityksen aikana ruokahalu yleensä kasvaa, ja silloin painokin voi nousta. Paino voi tosin nousta myös pelkästä turvotuksesta ja palautua ennalleen, kun turvotus poistuu.

Joillakin potilailla paino laskee liiaksi. Tämän ehkäisemiseksi kannattaa yrittää syödä riittävästi ja monipuolisesti. Painonlaskun ehkäisy ennalta on helpompaa kuin sen korjaaminen myöhemmin.

Pelkät kasvikset eivät riitä

Solujen ja kudosten rakennusaineiksi ja uusiutumiseen tarvitaan proteiinia eli valkuaisaineita. Jos ravinnosta ei saa riittävästi proteiinia, elimistö joutuu käyttämään omaa lihaskudostaan muiden proteiinien rakennusaineena. Silloin lihakset heikentyvät ja lihasmassaa häviää. Jos paino pääsee laskemaan liiaksi ja lihasmassa samalla hupenee, olo heikkenee.

”Keho kestää syöpähoidot paremmin, jos ravinnosta saa riittävästi proteiinia. Syöpää sairastaville suositellaankin jonkin verran enemmän proteiinia kuin terveille”, Nikander kertoo.

Vaikka kasviksissa on paljon vitamiineja ja muita suojaravintoaineita, niiden syönti pelkästään ei riitä tasapainoiseen ruokavalioon. Kasvikset sisältävät yleensä vähän energiaa eivätkä juurikaan proteiinia. Siksi ne eivät ylläpidä lihasmassaa. Ruokavaliossa tulisi suosia monipuolisesti erilaisia proteiinin lähteitä, kuten lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita ja pähkinöitä.

Säilytä lihakset ja elämänlaatu

Liikunta auttaa ylläpitämään lihasmassaa ja se vaikuttaa mielialaan monella tavalla. Syöpäpotilaan onkin suositeltavaa liikkua omien voimiensa mukaan.

”Lihasmassan määrää voidaan tarvittaessa mitata. Mittaustulos voi kannustaa liikkumaan ja syömään hyvin, jotta lihakset säilyisivät ja vointi pysyisi hyvänä”, Nikander kertoo.

Liikunnan vaikutusta mielialaan ja omaa aktiivista asennetta ei kannata vähätellä.

”Huonointa, mitä itselleen voi tehdä, on jäädä vuodepotilaaksi. Elämänlaatu säilyy yleensä parempana, kun oma toimintakyky säilyy mahdollisimman pitkään. Hyvän ravinnon ja liikunnan harrastamisen lisäksi riittävä lepo ja läheisten ja ystävien seura tekee hyvää”, Nikander toteaa.

Mitä, jos ruoka ei maistu?

Hoidot voivat aiheuttaa huonovointisuutta ja ruokahaluttomuutta. Joskus pelkkä ruoan ajatteleminen tai haistaminen voi saada aikaan huonon olon. Masentuneisuus ja alakuloisuus voivat vähentää ruokahalua.  Sairaus voi myös muuttaa makuaistia – ruoat voivat yksinkertaisesti maistua pahalta.

On kuitenkin tärkeää yrittää syödä ja pysyä normaalipainoisena. Sairaan ei tarvitse miettiä ruoan terveellisyyttä, vaan syödä sitä, mikä maistuu. Ei ole mitään yksittäisiä ruoka-aineita, joita syöpäpotilaan tulisi välttää tai suosia. Kaikkea saa syödä, jos ruoka vain maistuu.

Apua ravintovalmisteista

Apteekissa myytävistä täydennysravintovalmisteista voi olla apua, jos syöminen jää hyvin vähäiseksi tai paino uhkaa laskea. Syöpäpotilaalle suositellaan yleensä runsasproteiinisia valmisteita. Niitä saa eri makuisina ja niitä voi myös parannella helposti. Valmisteista voi tehdä esimerkiksi marjasmoothieita, sekoittaa kaakaon tai kahvin joukkoon tai vaikkapa imeskellä jääpaloina.

Ruokaa voi myös ”rikastaa”, jos energian saanti jää muuten liian vähäiseksi. Pienistäkin ruoka-annoksista saa reilummin energiaa, jos niihin lisää rasvaa, kermaa tai juustoa.

Ei lisäravinteille ja luontaistuotteille

Lisäravinteiden tai luontaistuotteiden yhteisvaikutuksista syöpähoitojen kanssa ei juuri tiedetä. Siksi niitä ei tulisi käyttää ollenkaan. Maksan liiallista kuormittamista tulisi välttää. Monipuolisesta ruoasta vitamiinit saa turvallisimmin.

Vinkkejä syömiseen, kun ruoka ei maistu:

  • Tuuleta ruokailutila hyvin. Raikkaassa ilmassa voi olla helpompi syödä.
  • Voisiko joku muu tehdä ruoan? Ruoan valmistuksen hajut, paistaminen ja kuumuus voivat jo viedä ruokahalun.
  • Voit myös syödä ulkona, hakea ruokaa kotiin tai pyytää, että joku toisi sinulle ruokaa.
  • Syö pieniä annoksia usein. Huonovointisuutta voi lieventää, kun maha ei tyhjene täysin. Syö siis välipaloja parin tunnin välein.
  • Hanki kotiin houkuttelevia ruokia ja hyviä naposteltavia helposti saataville.
  • Kokeile syödä haaleaa tai kylmää ruokaa. Maut maistuvat miedompina.
  • Toisina päivinä ruoka voi maistua paremmin. Syö silloin enemmän.
  • Huonoinakin päivinä kannattaa syödä edes jotakin. Syömättömyys huonontaa oloa.
  • Syö yhdessä muiden kanssa. Seurassa syöminen voi saada ruuan maistumaan paremmin.