Ruokaa rakkaudella - Tarinoita ja elämää rintasyövän kanssa
196
post-template-default,single,single-post,postid-196,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Ruokaa rakkaudella

Ruokavaliossa on hyvä suosia monipuolisesti proteiinin lähteitä, kuten kananmunaa, kalaa, pähkinöitä ja maitotuotteita. Hyvä ruoka on parasta hemmottelua, joten kokeile näitä Sikke Sumarin herkullisia reseptejä.

Yllätysmunat (Oeufs en cocotte)

Yhtä annosta varten:

  • 1–2 luomumunaa
  • 3 rkl kermaa
  • pieni nokare voita
  • suolaa, pippuria
  • silputtua persiljaa, rakuunaa ja ruohosipulia

Voitele pienet annosvuoat tai kupit. Laita kupit vesihauteeseen eli laakeaan astiaan, jossa on kuumaa vettä. Lorauta ruokalusikallinen kermaa kuppien pohjalle. Silppua kermaan yrttejä, persiljaa ja ruohosipulia. Kun kerma on lämmintä, riko vuokiin muna tai kaksi. Pane vuokiin pinnalle nokare voita ja ripaus suolaa.

Pane vesihaudevuoka 190-asteisen uunin keskiosaan ja kypsennä 7–10 minuuttia eli kunnes munat ovat juuri ja juuri hyytyneet. Älä kypsennä liikaa, munat jatkavat kypsymistään vielä uunista oton jälkeen.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Muunnelma:
Yrttien sijaan voit panna kuppiin silputtuja herkkusieniä, parsaa, katkarapuja, jokirapuja, savusilakkaa tai -siikaa.

Kalaa suolakuoressa pinaattilisukkeella

Suolakuori pitää kalan mehut tallessa.

  • n. 500 g painava kokonainen, perattu kala (valkolihaisesta tulee paras, mutta lohi tai kirjolohikin käy)
  • 1 kg karkeaa merisuolaa
  • pippuria
  • 1 sitruuna
  • ripaus yrttejä (esim. tilliä tai sitruunatimjamia)
  • avokadoöljyä ja oliiviöljyä

Kuumenna uuni 220 asteeseen.

Laita kerros suolaa vuoan pohjalle. Kuivaa kala huolellisesti ja täytä kalan vatsa sitruunaviipaleilla ja yrteillä ja mausta pippurilla. Aseta kala suolan päälle ja peitä kala huolellisesti suolalla. Kostuta kädet, niin se käy helpommin. Ripottele vielä hiukan vettä suolan päälle. Paista kalaa uunissa 220 asteessa noin 30 minuuttia. Aika riippuu kalan koosta. Ota kala uunista ja riko suolakuori terävällä veitsellä ja poista loppu suola pullasudilla. Nosta kypsä kala paloina tarjoiluvadille ja tarjoa sitruunalohkojen kera. Lorota oliiviöljyä ja avokadoöljyä päälle.

Pinaattilisuke

  • kattilallinen pinaatinlehtiä
  • oliiviöljyä
  • avokadoöljyä
  • valkosipulia
  • suolaa, pippuria
  • sitruunaa

Keitä pinaatinlehdet suolavedessä pehmeiksi. Valuta vesi pois lävikössä. Peitä kattilan pohja oliivi- ja avokadoöljyllä. Lisää valkosipuli, anna kuullottua hetki. Lisää pinaatti, mausta suolalla ja pippurilla, kääntele hetkinen. Purista sopivasti sitruunanmehua sekaan, kääntele ja nosta tarjottavaksi.

Voit myös lisätä pinaattiin rapeita pekonikuutioita. Saman voi tehdä tuoreista punajuurenlehdistä.

Pähkinämarenkipohjainen suklaakakku

Pohjat

  • 200 g hasselpähkinöitä rouheena
  • 5 munanvalkuaista
  • 3 dl kaakaotomusokeria

Täyte

  • 5 munankeltuaista
  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • 1 dl vispikermaa
  • 150g tummaa suklaata palasina
  • 150g voita

Päälle
mantelilastuja tai tomusokeria

Pohjat: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vispaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää kaakolla maustettu tomusokeri vaahtoon. Lisää varovasti pähkinärouhe joukkoon. Levitä seos kolmeksi kakkupohjan kokoiseksi ympyräksi uunipellille voidellulle leivinpaperille. Paista uunissa noin 12–15 minuuttia. Irrota paperista lämpiminä, mutta anna sitten jäähtyä rauhassa.

Täyte: Sekoita vesihauteessa munankeltuaiset, sokeri ja kerma. Kypsennä koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes seos paksuuntuu, älä keitä! Kun seos on paksuuntunut, lisää suklaa ja anna sen sulaa kreemiin. Lisää sitten voi vähän kerrallaan. Anna kreemin jäähtyä ja anna vielä jähmettyä jääkaapissa. Levitä kreemi pohjien väliin ja päälle.

Koristelu: Koristele tomusokerilla tai mantelilastuilla. Kakku on parhaimmillaan pari tuntia kokoamisen jälkeen.