Lupa olla kaunis - sairaanakin - Tarinoita ja elämää rintasyövän kanssa
200
post-template-default,single,single-post,postid-200,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Lupa olla kaunis – sairaanakin

Rintasyöpä laittaa koko elämän uusiksi. Hoidot muuttavat ihmistä henkisesti, mutta muutokset vartalossa ovat myös merkittäviä.

Kun itseään ei enää meinaa peilistä tunnistaa, on vaikea ajatella olevansa kaunis tai naisellinen.

Naisellisuudestaan ja vartalostaan huolehtiminen ovat kuitenkin tärkeitä jaksamisen kannalta. Syöpäpotilaallakin on lupa hemmotella itseään ja kovia kokenutta kroppaansa. Terve itsekkyys sallitaan – jos rakennekynnet tai kulmien kestovärjäys saa olon edes vähän paremmaksi, ei ole mitään syytä jättää niitä ottamatta.

Sosiaalipsykologi Riikka Koivisto muistuttaa, että potilaalla on lupa olla tarvittaessa aallon pohjalla, mutta on myös tärkeää pitää itsestä huolta sairauden aikana. Koivisto neuvoo potilaita ottamaan aikaa itselleen ja nauttimaan elämästä sairaudesta huolimatta aina, kun siihen riittää voimavaroja.

Proteeseja ja peruukkeja

Syöpähoidot aiheuttavat usein erilaisia sivuoireita, joita potilas voi itse helpottaa. On myös monia asioita, joista lääkärissä ei välttämättä muisteta kertoa, vaan potilaan on itse otettava niistä selvää.

Konkreettisimmat syöpähoitojen aiheuttamat muutokset vartaloon ovat rinnan poistaminen, hiustenlähtö, turvotus ja erilaiset iho-ongelmat.

Levinnyttä rintasyöpää sairastaville potilaille ei aina voida tehdä korjaavaa leikkausta poistettuun rintaan. Potilaat voivat kuitenkin käyttää irrallisia tai kiinni liimattavia rintaproteeseja, jotka palauttavat naiselliset muodot ainakin ulkopuolisten silmiin. Rintaproteesia varten potilaat saavat maksusitoumuksen hoitavasta sairaalastaan. Rintaproteesia voi sovittaa ja sen käytöstä saa neuvoja paikallisilta syöpäyhdistyksiltä, sairaaloista ja alan liikkeistä.

Suurin osa syöpäpotilaista menettää joko hetkellisesti tai pysyvästi hiuksensa hoitojen vaikutuksesta. Osa naisista kulkee ylväästi kaljuna, toiset haluavat mieluummin näyttää samalta kuin ennen sairastumista. Pään peitteeksi voi toki kietaista kauniin huivin tai näyttävän päähineen, mutta moni suosii myös peruukkia. Syöpähoitojen vuoksi hiuksensa menettänyt saa sairaalasta maksusitoumuksen peruukin hankkimista varten. Joissakin sairaanhoitopiireissä peruukin saa valita itse, toisissa peruukki on valittava tietystä valikoimasta. Hoitavasta sairaalasta saa lisätietoja oman sairaanhoitopiirin käytännöstä.

Iho ja turvotus

Syöpähoidot ovat myös rankkoja iholle. Potilaan kannattaa suosia mietoja ja laadukkaita ihonhoitotuotteita. Kasvohoidoissa voi myös käydä tai hoitaa ihoa kotikonstein, nykyään lähimarketeissakin on tähän sopivia tuotteita mukavasti tarjolla.

Yksi yleisimmistä sivuvaikutuksista on turvotus. Lymfaturvotuksen hoito tulisi aloittaa riittävän varhaisessa vaiheessa. Hoidon toteuttaa lymfaterapiakoulutuksen suorittanut fysioterapeutti tai sairaanhoitaja. Lymfaterapia toteutetaan useimmiten muutaman viikon hoitojaksona, ja myös näihin on mahdollista saada tukea Kelalta sekä maksusitoumuks hoitavasta sairaalasta.

Kauneuskikkoja

Ilmettä voi myös piristää monin tavoin. Kulmat voi tatuoida tai vaaleaksi jääneet kulmakarvat voi värjätä. Samoin hentoja ripsiä voi joko tummentaa värillä tai ripsiin voi hankkia täytettä irtoripsillä. Hauraita kynsiä voi vahvistaa rakennekynsillä. Rakennekynsien mallin ja pituuden saa itse valita, ja kynsistä saa halutessaan myös hyvin luonnollisen näköiset.

Kannattaa kysyä omalta kosmetologilta tai paikallisesta kauneushoitolasta juuri syöpäpotilaalle sopivia kasvo- ja kauneushoitoja. Sieltä saa myös suosituksia hellävaraisista kauneudenhoitotuotteista, jotka sopivat erityisesti herkälle iholle. Jotkut kauneushoitolat ovat erikoistuneet syöpäpotilaiden kasvojen meikkaamiseen. Käy kerran kokeilemassa ja ota mukaasi ammattilaisen vinkit kotona toteutettavaksi.

Kotikonsteja

Hampaiden hyvinvointi ei monelle tulisi ensimmäisenä mieleen syövän yhteydessä. Hampaiden hyvinvointi on kuitenkin myös syöpäpotilaalle tärkeää, sillä ennen hoitoja potilaalla ei saa olla reikiä. Käsiä ja jalkoja voi hoitaa itse erilaisilla suolakylvyillä, ja läheisiltä voi pyytää pieniä käsi- ja jalkahemmotteluhierontoja.

Itsensä ja kehonsa hoivaamiseen saa ja kannattaa ottaa aikaa. Sairaanakin saa hemmotella itseään ja olla vähän turhamainen – jokaisella naisella on oikeus olla kaunis, sairaana tai terveenä.

Peruukki

tarina-kaukanakin-lahellaPeruukkia kannattaa lähteä hankkimaan siinä vaiheessa, kun omaa tukkaa on vielä jäljellä. Tällöin myyjä osaa valita parhaiten kullekin potilaalle sopivan peruukin. Omat hiukset voivat myös lähteä hyvin yllättäen, eikä aikaa peruukkiostoksille tuolloin jää paljoakaan.

Peruukiksi voi valita mahdollisimman paljon omaa hiusta muistuttavan mallin, tai peruukeilla voi leikitellä. Peruukin voi ottaa mukaan kampaajalle, ja sitä voidaan muokata enemmän itselle sopivaksi. Ammattikampaaja osaa muotoilla myös tekohiuksista näyttävät.

Tarjolla on joko keinokuidusta tai aidosta hiuksesta valmistettuja peruukkeja. Keinokuituinen on kevyempi ja halvempi ja sopii lähinnä lyhytaikaiseen käyttöön. Aidoista hiuksista valmistettua peruukkia suositellaan, mikäli hiukset lähtevät pysyvästi.

Peruukkia tulee hoitaa oikein, jotta se säilyy hyvänä. Keinokuituiset peruukit kestävät puolesta vuodesta vuoteen, ja niitä voi ajoittain pestä shampoolla. Keinokuituperuukit eivät kestä korkeita lämpötiloja, joten saunaan niitä ei kannata ottaa.

Aidosta hiuksesta valmistettu peruukki kestää hyvin hoidettuna jopa viisi vuotta. Sitä tulee harjata ja tuulettaa säännöllisesti. Peruukkiliikkeistä voi ostaa juuri peruukkien hoitoon tarkoitettuja tuotteita, ja siellä peruukin voi myös huollattaa.

Tavallista hiuslakkaa ei peruukkeihin kannata suihkuttaa, ja peruukki kannattaa riisua nukkuessa rispaantumisen välttämiseksi.