Läheinen kulkee rinnalla - Tarinoita ja elämää rintasyövän kanssa
203
post-template-default,single,single-post,postid-203,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Läheinen kulkee rinnalla

Läheisen roolit ovat moninaiset silloin, kun perheenjäsen tai puoliso sairastuu syöpään. Läheisestä tulee tukija ja rinnalla kulkija.

Vaikka sairaus on konkreettisesti sairastuneen kehossa, se koskettaa elämää kokonaisvaltaisesti. Sairauden tuomat elämänmuutokset ja tunteet on hyvä kohdata yhdessä läheisten kanssa. Yhdessä voi myös iloita hyvistä tutkimustuloksista ja elämästä.

Perhe myötäelää sairautta

Sairastuminen vaikuttaa myös läheisten arkeen ja tunne-elämään. Alkujärkytyksen jälkeen hekin opettelevat elämään sairauden kanssa.

Läheiset auttavat, järjestävät käytännön asioita, ovat läsnä, hoitavat ja tukevat. He elävät mukana myös tunnemaailmassa ja kokevat surua ja helpotusta sairauden eri vaiheissa, kuten sairastunutkin.

Sairauden aiheuttamista ajatuksista ja tunteista kannattaa puhua läheisilleen avoimesti. Joskus läheinen saattaa kantaa sairaudesta jopa suurempaa huolta kuin sairastunut itse.

Riittävä kahdenkeskinen aika jokaisen perheenjäsenen kanssa säilyttää ja tiivistää vuorovaikutusta ja pitää perheen toimintakykyisenä. Tarvitaan myös hetkiä, jolloin voidaan puhua muusta kuin syövästä.

Kuinka kertoa sairaudesta lapselle?

Sairaudesta on hyvä kertoa lapselle ikätasoon sopivalla kielellä. Lapselle on tärkeä tietää, että äitiä tai isää hoidetaan lääkkeillä ja että hän käy usein sairaalassa. Lisäksi voi kertoa, että ulkonäkö saattaa muuttua, esimerkiksi hiukset lähteä hetkeksi pois.

Lapselle tulee painottaa, että hänestä pidetään huolta, vaikka vanhempi on välillä sairaalassakin. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa nimetä lähipiirin tuttuja ihmisiä, jotka auttavat arjessa.

Lapsi kyselee usein lisää, jolloin vastata voi ikätason mukaisesti. Vanhemman sairastuminen näkyy myös lapsen leikeissä. Niitä seuraamalla voi huomata, onko lapsella pelkoja tai epäselvyyksiä.

Isommat lapset hakevat tietoa netistä. Heille kannattaa kertoa sairaudesta avoimesti. On hyvä kertoa myös se, että netissä oleva tieto on yleistä tietoa ja että vanhemmalla on juuri kyseessä olevasta sairaudesta oikeaa tietoa, joka on peräisin hoitavalta lääkäriltä.

 

Tukea perheelle

Maakunnallisten syöpäyhdistysten neuvontahoitajat tukevat koko perhettä ja osaavat ohjata alueellisesti keskusteluavun piiriin. Oman alueen maakunnalliseen syöpäyhdistykseen kannattaa ottaa yhteyttä tarvittaessa.

 

Miten ystävät ja työkaverit suhtautuvat?
Sairaudesta kertominen ystäville ja työkavereille kannattaa. Työpaikalla voi kutsua koolle läheiset työtoverit ja kertoa asian suoraan.

Jos omat voimat eivät riitä, voi luotettavaa työtoveria pyytää viestimään sairastumisesta työpaikalla tai pyytää läheistä ystävää kertomaan koko ystäväporukalle. Asian voi kertoa myös tekstiviestillä, jos ei jaksa puhua.

Läheisille on hyvä kertoa odotuksistaan: Haluaako sairauden aikana täyttä rauhaa, kuulumistenvaihtoa vai avointa keskustelua. Kaipaako sairausloman aikana toipumisrauhaa, yhteydenpitoa tai esimerkiksi käytännön apua kauppareissulle. Haluaako puhua sairaudesta vai kaikesta muusta. Tämä auttaa ystäviä ja työtovereita toimimaan toivotulla tavalla.

Päästä auttaja lähelle

Etenkin sairauden alussa läheiset palavat halusta auttaa ja tukea. Monet heistä saattavat tulla torjutuksi. Sairastunut voi haluta osoittaa itselleen, että päivittäiset työt hoituvat.

On hyvä ajan kanssa oivaltaa, että ystävien tuki ja apu merkitsee paljon. Vaikka kokisi pärjäävänsä itse, ystävät voi ja kannattaa päästää lähelle. Moni asia on mukava tehdä yhdessä ja samalla saa olla merkityksellisten ihmisten kanssa.

Sairauden aikana kaivataan myös yksinäisyyttä, joka läheistenkin pitää sallia. Jos sairastunut vetäytyy liiaksi, on hyvä, että läheiset ystävät vetävät sairastuneen ihmisten ilmoille. Joskus voi tulla tilanteita, joissa kukaan ei huomaa auttaa, ellei apua pyydä. Pyytäminen viestittää, että apua otetaan vastaan.

Syöpä ja parisuhde

Sairastuminen loitontaa ja lähentää, pitkä sairaus vuoroin molempia. On varauduttava kompromisseihin ja siihen, että välillä parisuhteessa on hyviä aikoja ja toisinaan tarvitaan omaa tilaa.

Keskusteluyhteyttä on hyvä ylläpitää ja päivittää tilannetta säännöllisesti, sillä tunteet muuttuvat sairauden aikana. On tärkeää kertoa odotuksistaan ja kuunnella toisen toiveita ja odotuksia. Parisuhteessa on hyvä sallia puolisolle omaakin tilaa ja mahdollisuus nähdä omia ystäviä.

Kun voimavarat menevät sairastamiseen, ei seksuaalisuudelle aina jää sijaa. On hyvä muistaa, että kaikki haluavat silti olla haluttuja ja rakastettuja. Sen voi osoittaa monella tavalla, kuten kauniilla sanoilla tai lämpimällä ja hyväksyvällä kosketuksella, joka ei aseta vaatimuksia.

Vinkkejä ihmissuhteiden tukemiseksi
 • Riittävästi sekä kahdenkeskistä että täysin omaa aikaa.
 • Kerro, mitä haluat ja tarvitset.
 • Kysy, mitä toiset tarvitsevat ja haluavat.
 • Päästä tärkeät ihmiset lähelle.
 • Kerro isoista tai pienistä unelmistasi läheisille ja miettikää yhdessä, kuinka niitä voisi toteuttaa.
 • Anna mahdollisuus elämän eri osa-alueille. Syöpä on niistä vain yksi.
Auttajan vinkit
 • Parasta tukea on kulkea vierellä, olla kuulolla ja kysyä, mitä toiveita on tänään.
 • Käytännön apu on hyvä tapa auttaa.
 • Esimerkkejä:
  • kaupassakäynti
  • koiran lenkitys
  • imurointi
  • lasten haku yökylään
  • leffaan tai teatteriin vieminen
  • pakastimen täyttö ruuilla.